Zmiana terminu spotkania z TVP Wrocław

Zmiana terminu spotkania z TVP Wrocław

Sporem mieszkańców z Urzędem Gm....

Spotkanie mieszkańców z TVP Wrocław

Spotkanie mieszkańców z TVP Wrocław

W związku z naszym sporem z Urzędem Gm....

Dbajmy o siebie i własne zdrowie

Dbajmy o siebie i własne zdrowie

Klub Seniora Magnolia zaprasza do swojej....

Mecz tenisowy o Puchar Polski

Mecz tenisowy o Puchar Polski

Zapraszamy na halę sportową w dniu 26 ....

Karnawałowy Bal Kostiumowy

Karnawałowy Bal Kostiumowy

Zapraszamy dzieci na Karnawałowy Bal Ko....

Turniej żaków z rocznika 2003-2004

Turniej żaków z rocznika 2003-2004

Już w najbliższą niedzielę 22.01.201....

Tym razem nie chodziło o wynik

Tym razem nie chodziło o wynik

Wielką wolę walki wykazały wszystkie ....

TRAF po raz drugi w Grocie

TRAF po raz drugi w Grocie

27 stycznia 2012 r. (piątek) po raz dru....

Najmłodsze żaczki grają turniej

Najmłodsze żaczki grają turniej

Drużyna najmłodszych zawodników....

Opłatek w Zabardowicach

Opłatek w Zabardowicach

Zapraszamy  do udziału w Ogó....

Od lutego zapraszamy do kwiaciarni

Od lutego zapraszamy do kwiaciarni

Od 01.02.2012r zapraszamy do Kwiaciarni ....

Jasełka w Marcinkowicach

Jasełka w Marcinkowicach

22 grudnia w SP w Marcinkowicach odbyła....

Od stycznia aerobik

Od stycznia aerobik

Od stycznia 2012 r. znowu ruszają zaję....

II Gminny Konkurs Wiedzy „KOGUCIK”

II Gminny Konkurs Wiedzy „KOGUCIK”

15 grudnia 2011 r. w Szkole Podstawowej ....

Życzenia Noworoczne

Życzenia Noworoczne

W Nowym 2012 Roku życzymy wszystkim rod....

Żaczki życzą wesołych  Świąt

Żaczki życzą wesołych Świąt

Mieszkańcom Marcinkowic i okolic oraz o....

Plan Kolędy w naszej Parafii

Plan Kolędy w naszej Parafii

W zakładce" Parafia Św. Marcina" znajd....

Żegnaj bosonoga królowo

Żegnaj bosonoga królowo

Cesaria Evora nie żyje. Taka wiadomoś....

Adele - najlepsza w 2011 roku

Adele - najlepsza w 2011 roku

Niekwestionowaną liderka światowej&nbs....

Pierwsze podziękowania

Pierwsze podziękowania

Serdeczne podziękowania od Społecznego....

Prośba o pomoc w budowie boiska

Prośba o pomoc w budowie boiska

Drodzy mieszkańcy zdajemy sobie sprawę....

An error occured during parsing XML data. Please try again.

Forum

Forum

Więcej postów »

Reklama
Reklama
Reklama
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Pytanie o Caritas Parafialne
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Pytanie o Caritas Parafialne

Pytanie o Caritas Parafialne 1 rok, 6 mies. temu #901

• skała
  • Expert Boarder
  • Oklaski: -2
Pytanie o Caritas Parafialne. Mam pytanie czy nasz oddział Caritas Parafialny działa w kontekście powodzi w Bogatyni i innych powodzi i kataklizmów które nawiedzają naszą Ojczyznę a z Bożą pomocą nas omijają. Bo ludzi potrzebujących jest wielu i można by przez oddział Caritas coś żebrać, czy wysłać do pomocy ludzi , przecież oni dysponują strukturami od centrali poprzez właśnie oddziały parafialne i jak mi wiadomo działają od dwóch lat.

Zorganizowana pomoc 1 rok, 5 mies. temu #909

• skała
  • Expert Boarder
Pytając na forum o Parafialny Zespół Caritas założyłem że działa bo takie było zalecenie biskupa miejsca po ostatniej wizytacji, niestety po rozmowie z osobami które powinny coś wiedzieć na ten temat i sprawdzeniu na stronie Caritasu Archidiecezji Wrocławskiej w wykazie Parafialnych Zespołów Caritas według miejscowościwww.wroclaw.caritas.pl/index.php?p=2&...=0&w=686&b=, brak Marcinkowic . Uznanie dla administratora strony za zamieszczenie informacji z numerem konta i sms-em Pomagam, z czego wielu z nas skorzystało udzielając pomocy. Ale czy nie można się zorganizować i przeprowadzić zbiórki w naszej miejscowości cz nawet całej parafii ,jeszcze lepiej byłoby objąć jakąś rodzinę pomocą stałą która strąciła dom i środki do utrzymania, ( utrzymywali się z sadownictwa czy uprawy chmielu a całość zniszczyła powódź i odtworzenie np. sadu aby przynosił zysk potrwa kilka lat) . co miesięczną pomocą finansową jak to robią inne miejscowości, o czym donoszą media. Można porozmawiać o wystawieniu skarbonki na ten cel.

O:Zorganizowana pomoc 1 rok, 5 mies. temu #912

• Ruda
Szkoda,że nikt nie podjął tego tematu. Myślę Skała,że czymś takim musiałaby się zająć jakaś osoba publiczna np. ksiądz, sołtys czy radny. Bo zbiórka rzeczy czy też pieniędzy przez inną osobę była by nie wiarygodna. Nie ufamy sobie. Jak sam widzisz zainteresowania żadnego nie ma, a szkoda. Bo mówi się,że jak pomagasz wszystkim nie pomagasz nikomu. Dobrze jest objąć pomocą jakąś rodzinę jak sugerowałeś. Póki co to kto chciał i mógł indywidualnie wsparł mieszkańców zniszczonej Bogatyni.

O:Zorganizowana pomoc 1 rok, 5 mies. temu #913

• skała
  • Expert Boarder
Zgadzam się z wypowiedzią Rudej. Mówiąc szczerze liczyłem na odzew osób wymienionych przez Rudą, albo osób z Rady Parafialnej. Myślę że problem jest głębszy i leży wśród nas , zaczęliśmy pytać siebie dlaczego ja a nie on, czy mi się to opłaca (co ja z tego będę miał).Kiedyś John Fitzgerald Kennedy powiedział Nie pytajcie, co kraj może zrobić dla was; pytajcie, co wy możecie zrobić dla kraju. Myślimy tylko o sobie, żądamy dużo dla siebie, nie dając od siebie nic albo prawie nic. Droga mi się należy, kanalizacja, festyn, itd.; Zawiązują się różne organizacje o charakterze roszczeniowym w stosunku do Państwa Polskiego już nawet” niskiego szczebla” .Ktoś pisał o nie odśnieżonych chodnikach do przystanków autobusowych które leżało w gestii gminy, chyba by nikomu korona z głowy nie spadła gdyby się zorganizować i zanim gmina to zrobi samemu odśnieżyć, albo spróbować przetkać studzienki burzowe na ul. Piastowskiej koło sklepu, jak deszcz popada mocniejszy to tam jest jeziorko itd., przecież to my mieszkańcy w większości z tego korzystamy. Jak mamy pomagać zorganizowanie innym mieszkańcom Naszej Ojczyzny jak sami nie potrafimy się zorganizować aby pomoc sobie wzajemnie,(poprawiając np. warunki przemieszczania się) A były czasy gdy potrafiliśmy się zorganizować, wspomnę gazyfikacje czy telefonizacje Marcinkowic.

O:Zorganizowana pomoc 1 rok, 5 mies. temu #917

• Artek
  • Fresh Boarder
  • Oklaski: 0
Witam Serdecznie
Proponuje zamknąć ten żałosny wątek , nic na siłę ! , pomoc do naszego miasta napływa w dalszym ciągu z miast , miasteczek i wsi naszego kraju , od ludzi i firm, które naprawdę chcą pomóc, a nie debatują i zastanawiają się na co przeznaczyć przysłowiową złotówkę . Nam mieszkańcom Bogatyni jest bardzo przykro czytając takie posty , a jednocześnie rozumiemy że każdy żyje swoim życiem i jego problemami wiec ..." KOŃCZ WAŚĆ - WSTYDU OSZCZĘĆ...". W imieniu mieszkańców Bogatyni dziękuję za pomoc w postaci sms ( o takiej pomocy piszę Ruda ) i życzę nie zalanych ulic we wsi.

Pozdrawiam współtwórca portalu marcinkowice.com
Artur Wieczorek
ArtRadio Bogatynia
www.artradio.pl

Nie mamy za co żyć 1 rok, 4 mies. temu #950

• skała
  • Expert Boarder
Nie mamy za co żyć W gminie Wilków siąpiący deszcz już chyba na nikim nie robi wrażenia. Ziemia, budynki, nawet powietrze, przesiąknięte są wilgocią. Najgorzej jest w wioskach położonych w pobliżu Wisły. Ludzie mieszkający wśród podtopionych do dziś chmielników i sadów nie mogą zrozumieć, dlaczego poza walką ze skutkami żywiołu muszą się borykać z potopem biurokratycznych utrudnień. Mieszkańcy Zastowa Karczmiskiego czują się osamotnieni w swoim nieszczęściu, lekceważeni przez rządzących, niedoinformowani. - Już trzy miesiące żyjemy w tym bałaganie i nie czujemy opieki i pomocy ze strony państwa - twierdzi pani Halina Filip. - Po drugiej powodzi dostaliśmy na życie po 2 tys. zł na całą rodzinę. Było nas sześcioro, ale babcia umarła. Nie wiem, na jaki czas dostaliśmy te pieniądze, ile miesięcy mamy za to przeżyć. Na chwilę obecną nikt z władz nie interesuje się nami, dali jakieś pieniądze i uważają, że sprawy nie ma. A przecież my nie mamy i przez kolejne lata nie będziemy mieli żadnych dochodów - mówi z płaczem kobieta. - W tym bałaganie już się przykrzy żyć. Na każdym kroku jakieś drakońskie przepisy przy rozliczaniu się z remontówwww.naszdziennik.pl/index.php?dat=201009...p=my&id=my41.txt
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.34 sekundy

Marcinkowice    

Marcinkowice

Sonda

Jak oceniasz pracę radnych Gminy Oława

Tłumaczenie strony

Lotto

Odwiedza Nas

Naszą witrynę przegląda teraz 25 gości 

Odsłon